Begin met typen om te zoeken...

Ontdek hoe je ChatGPT kunt gebruiken als inspiratiebron voor procesoptimalisatie binnen jouw bedrijf

Waarschijnlijk weet je al wat ChatGPT is

Op het moment zie je overal ChatGPT, LinkedIn staat er vol mee en iedereen praat erover.

Waarom is ChatGPT zo populair?

ChatGPT is zeker niet de eerste keer dat jij gebruik hebt gemaakt van AI, of zelfs vragen hebt gesteld aan AI. Google Search maakt namelijk al sinds 2015 gebruik van AI en Google Translate al sinds 2016.

Wat maakt ChatGPT dan zo speciaal?

Hmm.. Goede vraag. Laten we het ChatGPT zelf vragen;

Hermanus Tech:

"Wat is het verschil tussen ChatGPT en Google zoeken?"

ChatGPT:

"ChatGPT genereert tekst in natuurlijke taal op basis van de input die het ontvangt, terwijl Google op internet zoekt naar relevante pagina's."

Andere AI's genereren dus van te voren vastgestelde content, zoals een vertaling of een lijst met pagina's, terwijl ChatGPT op een menselijke manier reageert.

Hoe betrouwbaar is de reactie van ChatGPT?

ChatGPT genereert zelf reacties in plaats van bronnen aan te dragen waar informatie kan worden ingewonnen.

Het werkt ontzettend snel (je hebt direct een antwoord op jouw specifieke vraag), maar is ook erg onbetrouwbaar. De informatie die ChatGPT genereert is namelijk helemaal niet geverifieerd en verschilt zelfs per sessie. Doordat er veel kloppende informatie tussen zit, is het moeilijk het 'fake news' eruit te halen.

ChatGPT gebruiken als inspiratiebron voor procesoptimalisatie

ChatGPT kan dus (nog) niet betrouwbaar ingezet worden om taken over te nemen of te automatiseren.

Concrete ideëen genereren

Waar ChatGPT wel goed in is, is verschillende ideëen genereren of dingen uitzoeken. In het volgende voorbeeld beschrijf ik een situatie die veel voorkomt, waarop ChatGPT met concrete ideëen komt.

Hermanus Tech:

"Ik heb een bedrijf dat airco's en warmtepompen plaatst. Ik heb 5 medewerkers in dienst waarvan 4 in de buitendienst en 1 administratief medewerker. Ik wil graag meer mensen in de buitendienst aannemen, maar ben nog niet bereid om extra kantoor medewerkers aan te nemen.

Mijn administratief medewerker op kantoor is voornamelijk bezig met het bijbestellen van voorraad, inboeken van bonnen en opzetten / controleren van de planning.

Op welke manieren kan ik deze medewerker ontlasten, zodat ik geen extra kantoor personeel aan hoef te nemen?"

ChatGPT:

"Er zijn verschillende manieren waarop u uw administratieve medewerker kunt ontlasten:

 1. Automatisering van taken: U kunt bepaalde taken automatiseren door bijvoorbeeld gebruik te maken van software voor voorraadbeheer en planning. Dit zorgt ervoor dat de medewerker minder tijd kwijt is aan het handmatig bijhouden van gegevens.

 2. Outsourcing: U kunt bepaalde taken uitbesteden aan een externe partij, zoals het bijbestellen van voorraad of het opzetten van de planning. Dit kan uw medewerker ontlasten van taken waar hij of zij minder ervaren in is.

 3. Delegatie: U kunt bepaalde taken overdragen aan uw buitendienstmedewerkers, zoals het bijbestellen van voorraad of het inboeken van bonnen. Dit kan de verantwoordelijkheid voor deze taken verdelen en uw medewerker ontlasten.

 4. Interne opleiding: U kunt uw administratief medewerker opleiden in specifieke taken, zoals het gebruik van software voor automatisering, waardoor hij of zij efficiënter kan werken.

 5. Vaste en flexibele roosters: U kunt een flexibelere rooster voor de administratief medewerker invoeren, zodat hij of zij in staat is om beter met drukte om te gaan.

 6. Introduceer E-documenten: U kunt documenten in een digitale vorm versturen en bewaren, waardoor de administratief medewerker minder tijd kwijt is aan het printen, bewaren en versturen van documenten."*

ChatGPT geeft beknopte antwoorden, zonder dat je eerst allerlei websites en cookiemeldingen door hoeft te klikken.

Doorvragen voor meer gedetailleerde inspiratie

Een aantal ideëen genereren is leuk, maar ze zijn nog aardig voor de hand liggend. Het wordt pas echt leuk wanneer je door gaat vragen.

Hermanus Tech:

Ik wil wel graag automatiseren, maar ik zie niet helemaal voor mij hoe dat zou moeten werken. Op welke manier kan ik mijn voorraadbeheer automatiseren waardoor er minder tijd gestoken wordt in het bijbestellen van de voorraad?

ChatGPT:

Er zijn verschillende manieren waarop u uw voorraadbeheer kunt automatiseren:

 1. Voorraadbeheersoftware: Er zijn diverse softwareprogramma's beschikbaar die speciaal zijn ontwikkeld voor voorraadbeheer. Deze programma's kunnen automatisch bijhouden hoeveel voorraad er op een bepaald moment aanwezig is, waaronder hoeveelheid, locatie, productie- en vervaldata. Deze software kan ook automatisch een bestelling plaatsen als de voorraad onder een bepaalde drempelwaarde komt.

 2. Barcode- of RFID-scanner: Door het gebruik van barcode- of RFID-scanners kunt u de voorraad snel en efficiënt bijhouden. Dit kan automatisch gebeuren wanneer een product binnenkomt of verlaat de opslagruimte.

 3. Integratie met boekhoudsoftware: U kunt uw voorraadbeheersoftware integreren met uw boekhoudsoftware, zodat u automatisch inzicht krijgt in de kosten van uw voorraad en inkoop.

 4. Online voorraadbeheersysteem: U kunt ook een online voorraadbeheersysteem gebruiken, zoals een cloud-gebaseerde oplossing, waardoor u altijd en overal toegang heeft tot uw voorraadgegevens.

 5. Automatische notificatie: U kunt automatische notificaties instellen, zodat u een e-mail of sms ontvangt wanneer de voorraad onder een bepaalde drempelwaarde komt.

Het is wel belangrijk te weten dat de implementatie van deze oplossingen niet alleen afhankelijk is van de software, maar ook van de processen binnen uw bedrijf en de vaardigheden van uw medewerkers. Het is aan te raden om de hulp van een specialist in te schakelen voor de implementatie en training van deze systemen.

Winkelwagen

Bestelling plaatsen

Prijzen zijn inclusief BTW